17 tény az olajbogyóról

A hanukai menórák az olívaolaj csodájára emlékeztetnek. Az alábbiakban tényeket és érdekességeket olvashatnak az olajbogyóról.

 1. Az olajbogyó Izrael hét termésének egyike

hét termés megnevezés (héberül: sivát háminim) azokat a terményeket jelöli, melyekért a Tóra Izrael Földjét dicséri: “Mert az Örökkévaló, a te Istened elvisz téged jó országba… oly országba, hol búza, árpa, szőlő, füge és gránátalma (terem), oly országba, hol olajfa és (datolya)méz van.” (5Mózes 8:7-8)

A zöld és a fekete olajbogyó ugyanannak a fának a termése – a zöld éretlen, a fekete érett
 1. Az olajfa a béke jelképe

Amikor az özönvíz után Noách (Noé) másodszorra küldte el a galambot, hogy megtudja, felszáradt-e már a föld, a madár egy olajággal a csőrében tért vissza. Ebből tudta meg Noách, hogy a földön már újra fák nőnek. Azóta jelképezi az olajág a békés jövő reményét.

 

 1. Izrael Állam címerében olajág és menóra látható

Izrael Állam hivatalos szimbóluma az egykori jeruzsálemi Szentélyben álló arany menóra, melyet két olajág fog közre. Az olajfa terméséből préselt olaj világított egykor a menórában éjjel és nappal, annak jeléül, hogy Isten örökké védelmezi népét.

Címer menórával és olajágakkal
 1. Az olajfa évezredekig is élhet

A jeruzsálemi Olajfák hegyének lábánál található Gát Semánim (Getsemáné) kertben a mai napig teremnek a kétezer évesnél is idősebb olajfák.

Több száz éves olajfa Hevronban
 1. A zsidókat olajfához és olívaolajhoz hasonlítják

Jehosua ben Lévi rabbi tanította: Miért hasonlítják Izraelt az olajfához? Mert ahogyan se nyáron, se az esős időszakban nem hullanak le az olajfa levelei, ugyanúgy nem szűnik meg Izrael sem, sem ezen a világon, sem a másikon.” (Talmud, Menáchot 53/b).

A zsidó népet olívaolajhoz is hasonlítják, mert az többnyire nem keveredik más folyadékkal, hanem inkább elkülönül és különválik azoktól.

Ősrégi olajfák Jeruzsálemben (Getsemáné-kert)
 1. Az olajfák rossz talajon és szárazságban is virulnak

Az olajfa hosszú gyökerei mélyen a föld belsejébe hatolnak, így még a forró, száraz nyarakon is elérik a nedves földréteget. Az olajfa Észak-Izraelben és Dél-Szíriában őshonos, és tökéletesen alkalmazkodott a mediterrán terület forró, száraz nyaraihoz.

 1. Bő termés

Az olajfa meglepő mennyiségű olajat ad: egyetlen fa terméseiből évente 75 liter olaj készülhet.

 1. Kemény munka

Az olívaolaj sajtolása a mai napig nehéz és fáradságos munkát igényel. Régen hatalmas kerékkel préselték az olajat: a péppé tört bogyókat fonott kosarakba helyezték, és lenyomtatták, a gazdag és ízes olaj pedig a kosár számtalan lyukán keresztül folyt tartályokba. Ez a folyamat napokig is eltartott. Izrael területén számos olajprést tártak fel, ami rámutat arra, hogy az olívaolaj központi szerepet töltött be az ókori Izrael lakosainak táplálkozásában, illetve a kereskedelemben is.

Olajprés Kfár Náchumban (Kafarnaum)
 1. Az olajbogyó a bölcsesség jelképe

Egy XVII. századi zsidó bölcs, a Málbim szerint az „olajbogyó a fényt jelképezi, mivel abból készül a lámpáshoz való olaj. A lámpás pedig a bölcsesség és a Tóra fényét szimbolizálja, és a fény jónak neveztetik”. (Málbim, Bírák 9:8)

 1. Olajfa ajtók

A jeruzsálemi Szentély gyönyörű faajtajai illatos olajfából készültek.

 1. Régi izraeli olívaolaj

Az észak-izraeli Éjn Ciporiban 2011 és 2013 köztt folyó ásatások során ókori agyagedényeket fedeztek fel. A jeruzsálemi Héber Egyetem és az Izraeli Régészeti Hatóság tudósai megállapították, hogy olívaolaj tárolására használták azokat, és a bennük található olívaolaj-maradványok a polgári időszámítás előtti 5800-ból származnak.

Évezredes olajoskorsó
 1. Ezerarcú olívaolaj

A jeruzsálemi Szentélyben álló arany menóra lángját olívaolaj táplálta. Az ókori Izraelben nemcsak élelmiszerként, hanem gyógyszerként, kozmetikai alapanyagként és éghető olajként világításra is használták. Olívaolajjal használt agyaglámpások ezreit tárták fel Izrael egész területén, ami arra utal, hogy ez a világítási mód igencsak elterjedt volt a Szentföldön.

 1. Ősi mértékegység

A mai napig használjuk a zsidó jogban a kezájit – egy olajbogyónyi mértékegységet ételek, például macesz, bárchesz, vagy bor mennyiségének meghatározására.

 1. Olívaolaj a spanyol inkvizícióban

A spanyol inkvizíció a legkisebb részletekre is odafigyelt: ha valaki zsír helyett olívaolajjal főzött, akkor arra gyanakodtak, hogy az illető titokban a zsidó hagyományok szerint él.

Kétezer éves olajlámpások
 1. Világklasszis izraeli olívaolaj

Az izraeli olívaolajat 2013-ban ismerték el a világ legjobbjaként a zsidó államban tartott Olivo Mediterranean International Extra Virgin Olive Oil Competition nevű versenyen. 21 ország 489 terméke versenyzett egymással, és egy 25 tagú bírálóbizottság választotta ki a Mesek Áchijá nevű, olívaolajat előállító gyárat győztesnek. Ez az olajpréselő üzem a bibliai Siló település közelében működik.

 1. Az izraeli termelés kiterjesztése

Az elmúlt években az izraeli termelők olajfa-ültetvényei egyre nagyobbak lettek. Jelen pillanatban mintegy 328 ezer négyzetkilométeren folyik a termelés, és 15-16 ezer tonna extra szűz olívaolaj készül Izraelben. Ennek a túlnyomó része belföldön fogy el, Izrael mindössze 1000 tonnányit exportál évente a termékből.

Világelső olívaolaj
 1. Innovatív termesztési technikák

Vannak termelők, akik szerint a zsidó államban érő olajbogyók különlegessége az izraeliek találékonyságnak köszönhető. A víz újrafelhasználásában élen járó Izraelben a legtöbb olajfa-ültetvényt sós vízzel és tisztított szennyvízzel öntözik, és ezek egyben természetes trágyaként is szolgálnak. Az izraeli termelők nagy sikerrel keresztezik egymással a fajtákat, így különlegesen egészséges növényeket és nagyszerű ízt tudnak elérni.

Forrás: aish.com