A szédertál kellékei

Mik a szédertál kellékei? Mit szimbolizálnak a kellékek? Az alábbiakban Köves Slomó rabbi megadja a válaszokat eme fontos kérdésekre.

Zroá
Vegyünk egy csirkenyakat, a lehető legcsupaszabbra kaparjuk le a húsát, majd égessük szenesre. A zroá emlékeztet bennünket a pészahi áldozatra, amit valamikor a Jeruzsálemi Szentélyben hozott minden család, és amely szerves része volt a szédervacsorának.

Máror
Mossunk meg egy fejes salátát, bontsuk levelekre, majd a leveleket egyesével nézzük tüzetesen át, nehogy kis bogár legyen rajta. A tormát reszeljük le és egészen a széder estig tegyük jól lezárt dobozba, ne hogy az „ereje” kimenjen. A szédertál elrendezésekor a tormát tegyük egy levél salátába és azt hajtsuk össze. A tormával a rabszolgaság keserűségére emlékezünk.

Bécá
Főzzünk keményre egy tojást (lehetőleg fehér héjút, amivel nincsen kósersági probléma). A tojást héjában tegyük a szédertálra. Ezzel a másik ünnepi áldozatra a chágigára emlékezünk.

Chároszet
Keverjünk össze reszelt almát, nagyszeműre darált diót, reszelt körtét és egy pár csepp vörös bort (ezt is közvetlenül a szédertál elkészítésekor szokták hozzátenni). Ebbe a „malter” keverékbe fogjuk mártogatni a szédertál egyes szimbolikus ételeit, megédesítve azokat.

Kárpász
Helyezzünk egy főtt (hámozott) krumpli darabot, vagy egy megpucolt hagymát a szédertálra. Ezt majd a hágádá elmesélésének elején fogjuk sósvízbe mártva megenni, a gyerekek érdeklődését felkeltve.

Cházeret
Mossunk meg egy fejes salátát, bontsuk le levelekre, majd a leveleket egyesével nézzük tüzetesen át, nehogy kis bogár legyen rajta. A tormát reszeljük le és egészen a széder estig tegyük jól lezárt dobozba, ne hogy az „ereje” kimenjen. A szédertál elrendezésekor a tormát tegyük egy levél salátába, és azt hajtsuk össze. Ezt az adagot majd „Hilél szendvicséhez” fogjuk használni.

Három macesz
A szédertál alatt három teljes (lehetőleg kézzel sütött smure) macesz legyen. Az asztalra tegyünk még maceszt, hogy mindenki számára legyen elegendő.

Sós víz
Készítsünk elő egy kis tálkába sós vizet.

Négy pohár bor
Legyen az asztalon annyi bor, hogy minden felnőtt legalább négy pohárral meg tudjon inni.