Az őszi ünnepek tartozékai: gránátalma

A rubinvörös, korona alakban végződő gyümölcs a világ egyik legkitűnőbb tápláléka. A tudósok szerint a mai fajták eredete Iránban, vagy Afganisztánban található, de Izraelben is megterem évezredek óta. A Tóra mindenesetre Izrael Földjének hét terménye között tartja számon, és ennek megfelelően élvez különleges helyet a zsidó hagyományban. A sivát háminim (hét termény) csoportjába tartozó ételek fogyasztása után különleges utóáldást mondunk, és ha többféle gyümölcs közül kell választanunk, hogy melyikkel kezdjük az étkezést, arra mondunk áldást, és abból fogyasztunk először, amelyik a hét termény közé tartozik.

„Mert az Örökkévaló, a te Istened elvisz téged jó országba… oly országba, hol búzaárpaszőlőfüge és gránátalma (terem), oly országba, hol olajfa és (datolya) méz van.” (5Mózes 8:7-8.)

A héberül rimonnak nevezett gránátalma Izrael egyik fontos kiviteli cikke. A nemesítők újabb és újabb változatokat tenyésztenek ki, és a termés jelentős része Európában kerül piacra. Az évnek ebben a szakaszában azonban Izraelben is nagy a keletje. A hagyomány szerint a gránátalmának 613 magja van, ahány parancsolat szerepel a Tórában. A gránátalmát leginkább nyersen fogyasztják. Ros hásáná mellett tu bisvátkor is helyet kap az asztalon.

A gránátalma egészséges

Ez a különleges színű és formájú termés vitaminokban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban különösen gazdag, vannak, akik azt mondják, hogy egyenesen gyógyító tulajdonságokkal bír:

„A gránátalma elképesztő mennyiségű C-vitamint tartalmaz… a gyümölcs rubinpiros húsa antioxidánsokban kiemelkedően gazdag… A gránátalmáról kimutatták, hogy rákellenes hatásai vannak, és segít a rák legyőzésében, a szív egészségének megőrzésében és a vérnyomás csökkentésében”- mondta Jáel Inbár, tel-avivi egészség szakértő. Tudományos kutatások emellett többek között ízületi fájdalmak és gyulladások, valamint bakteriális fertőzések megelőzésére, gyomorpanaszok, influenza leküzdésére, valamint a koleszterinszint csökkentésére is alkalmasnak találták. Mindezek mellett magas a kálium-, a folsav- és a rosttartalma is, és háromszor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a vörösbor, vagy a zöld tea.

A gránátalma szerencsére nemcsak egészséges, de nagyon finom is. Ehetjük nyers magjait önmagában, vagy gyümölcs,- illetve zöldségsalátákhoz adhatjuk, ihatjuk a kifacsart levét, vagy gazdagíthatjuk főtt ételeinket a gránátalma kivonatával. Tudósok azt mondják, hogy a gránátalma leve csökkenti a koraszülés kockázatát, illetve a magzat agyi károsodásának kockázatát. Az izraeli Rámbám Egészségügyi Központ és a Technion (Izraeli Technológiai Intézet) munkatársai szerint: „Tanulmányokban mutattuk ki, hogy a gránátalma gazdag polifenolokban, melyek erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek, és melyek védelmet nyújtanak a szív és érrendszeri megbetegedések ellen”- mondta Ron Beluszeszki, a Rámbám Kórház prenatális ultrahang osztályának igazgatója. „Mivel azt már tudjuk, hogy a magzatok agyi károsodása mögött álló okok között gyulladások is állhatnak, arra gondoltunk, hogy megvizsgáljuk, vajon az anyai gránátalmalé-fogyasztás megelőzi-e az anyai fertőzéseket és gyulladásokat, csökkentve ezzel a magzatok károsodását.” A kutatók patkánykísérletekben igazolták feltételezéseiket. „Úgy tűnik, hogy egy könnyen elérhető és olcsó gyümölcslé, mely bármely szupermarket polcain megtalálható, pozitív hatással van egy olyan komoly problémára, mely egyaránt ártalmas az anyákra és magzataikra.”

A gránátalma szerencsét hoz

A gránátalma zsidó vonatkozásait és a zsidó hagyományban betöltött szerepét fent már érintettük. Ez a különleges formájú gyümölcs más kultúrákban is gazdag szimbolikával bír: lehet a jó szerencse hozója, ígérhet gazdagságot, örök életet, tudást, vagy éppen termékenységet.

Ezekben a hetekben az izraeli piacok megtelnek a rubinvörös gyümölccsel. A ros hásánái asztalokon is fontos helyet foglaltak el a benne rejlő, apró, lédús magok: „Töltsenek meg minket a parancsolatok úgy, ahogyan a gránátalmát megtöltik a magok.”

A zsidó szövegek számos helyen említik a gránátalmát a termékenység és a szerelem szimbólumaként. Vannak, akik az Édenkertben leszakított gyümölcsről azt gondolják, hogy gránátalma volt. A Mózes által Izrael Földjére küldött tizenkét kém is hatalmas gránátalmát vitt vissza a pusztában vándorló zsidóknak, hogy megmutassák Kánaán földjének termékenységét.

Az ókori Egyiptomban és a rég görög mitológiában a gránátalma örök életet és újjászületést jelent, a mai görög népi szokásvilágban, valamint Törökországban és Örményországban, sőt, Kínában és egyes hindu tanokban gazdagságot és bő gyermekáldást szimbolizál. Nem csoda hát, ha a kutatók azt is kimutatták róla, hogy hatékony afrodiziákum.

Gránátalmát enni vicces

Az interneten számos videó kering arról, hogy hogyan lehet a legegyszerűbben felnyitni a gránátalmát, és hozzájutni a fénylő magokhoz anélkül, hogy mindent összemaszatolnánk a kibuggyanó piros lével. Vannak, akik lenyelik a magját, másik kiköpik, és vannak, akik kisbabák számára ajánlják a fogyasztását motorikus funkcióik fejlesztésére.