Megszámoltuk hány magja van egy gránátalmának

A zsidó hagyomány szerint, a gránátalmának 613 magja van, pont annyi, mint ahány parancsolat van a Tórában. Bár nincs kétségünk afelől, hogy ez valóban így van, fogtunk egy gránátalmát és egyesével megszámoltuk a magjait. Természetesen erről videót is készítettünk, amit a cikk végén talál. De mielőtt odagörgetne, szavazzon! Ön szerint több, kevesebb, vagy éppen 613 magja van egy gránátalmának?

Még jó, hogy prioritást élvez

A gránátalma (héberül rimon רימון) sivát háminim, azaz a hét fajta termény egyike, amelyet a Tóra „Izrael földjének ékességeként” említ. A felsorolt ételek fogyasztása után különleges utóáldást szokás mondani, és ha többféle gyümölcs közül kell kiválasztani, hogy melyikre kerüljön előbb áldás, akkor a felsorolt hét termény élvez abszolút előnyt. De hát gondolta volna bárki is, hogy egy egyszerű banánnal szemben, nem a gránátalma nyerne?! Naugye.

Mert az Örökkévaló, a te Istened elvisz téged jó országba… oly országba, hol búza, árpa, szőlő, füge és gránátalma (terem), oly országba, hol olajfa és (datolya) méz van.” (5Mózes 8:7-8)

És mivel nyakunkon ros hásáná, erről is muszáj említést tennünk: a ros hásánái étkezés szimbolikus ételek fogyasztásával kezdődik, mint például: datolya, alma, répa, zöldbab, póréhagyma, spenót és hal. A legtöbb étel esetében az allegória az étel elnevezésében, vagy ízében rejlik, azonban a gránátalma ettől is eltér, mert itt kizárólag a gyümölcs belsejére koncentrálunk, a fentebb is már említett magokra.

Ros hásáná alkalmával az alábbi áldás hangzik el gránátalma-fogyasztás előtt:

יהי רצון מלפניך יי אלוהינו ואלוהי אבותינו שנרבה זכיות כרמון

Jöhi rocajn milfonecho, Ádajnoj Elojchénu vélajchéj ávajszéjnu, sinárbe zechujojsz körimojn.

Legyen az az akaratod Örökkévaló Istenünk, Atyáink Istene, hogy érdemeink szaporodjanak, mint a gránátalma (magvai)!

A ráncokra is kiváló gyümölcs

Arról nem is beszélve, hogy a gránátalmának számtalan jótékony hatása van: tele van C-vitaminnal, K-vitaminnal és antioxidánssal  mely köztudottan lassítja az öregedési folyamatokat. Jó hír még, hogy száz grammnyi magban, csak 83 kcal van, így nyugodtan beépíthető fogyókúrás étrendbe is.

És akkor végre, elérkezett a várva várt pillanat

 

Ahogy a videóban látható, ennek a gránátalmának a magjai meghaladják a tórai parancsolatok számát. Így megkérdeztük Köves Slomó rabbit, hogyan vélekedik a gránátalmamagok számáról: 

A tórai parancsolatok száma 613, ugyanakkor azt tanuljuk, hogy minden évben újabb és újabb jó cselekedetekkel gyarapíthatjuk érdemeinket. A 613 micva ugyan kötelesség, de az, hogy hányszor tesszük meg ezeket a micvákat – hányszor adunk adományt, hányszor segítünk a barátunkon, mindig fejleszthető. Bizonyára ezért van egy kicsit több, mint 613 magja ennek a gránátalmának” – tette hozza Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

Ezzel a szép gondolattal kívánunk mindenkinek egy édes évet.