Mutatunk pár trükköt a hanukia viasztalanításához

A zsidó folklór egy babonába hajló szokása szerint, ha egy cédulára felírjuk a vágyainkat, kívánságainkat és a cetlit az ünnep végén elrakott hanukija alá dugjuk, kívánságaink garantáltan teljesülnek még abban az évben. Mindenki eldöntheti, hogy hisz-e ebben, vagy sem, a tény azonban, hogy a hanukijákat el kell tenni, mert nyolc nap híján egy évig nem lesz rá szükségünk (ráadásul idén szökőév van, vagyis egy hónappal megtoldjuk az évet), tény marad.

Az olajos mécsestartókkal viszonylag könnyű a dolgunk, elég egy száraz, vagy egy enyhén mosószeres kendővel áttörölni őket és már mehetnek is vissza a polcra vagy vitrinbe. Viaszgyertyák esetén azonban már keményebb dió a takarítás, mert a színes viasz lefolyik a mécsestartó karjain, végig a talapzatán és persze a tálcára vagy terítőre is bőven jut belőle. A Kveller oldal összegyűjtött néhány módszert, mellyel a hanukiják megtisztítása ha nem is gyerekjáték, de mindenesetre könnyebb lesz.

Photo by RODNAE Productions from Pexels

1. Forró víz.

Érdemes a gyertyatartót egy olyan tálcára vagy edénybe állítani, amire már nincs szükségünk, vagy vastagabb fóliát tenni rá, amit később eldobhatunk. A forró vizet lassan, vékony, egyenletes sugárban kell a viaszra csorgatni, az pedig magától leolvad és lefolyik. El persze nem vész, ezért kell olyan edény fölött végeznünk a műveletet, amit másra már nem akarunk használni. Ha üvegből vagy kerámiából készült hanukai menórát szeretne megtisztítani, akkor fontos, hogy előbb csapból folyatott meleg vízzel átmelegítse és csak utána öntse rá a forró vizet, nehogy elrepedjen vagy eltörjön a hanukija.

2. Mélyhűtő.

Ez egyszerűnek hangzik, tegyük a hanukiját a mélyhűtőbe, a viasz pedig magától lepattog a hidegben.

3. Kukoricacső-tartó és vajazó kés.

Talán nem mindenkinél alapfelszerelés a konyhában, mindenesetre egy próbát megér. A javaslat szerint a munka nagyját, a gyertyafoltok eltávolítását az előbbi, műanyag nyelű tartóval, a maradék letisztítását pedig a vajhoz használható kenőkéssel érdemes elvégezni.

Photo by Andrea Donato on Unsplash

4. Hajszárító.

Az elv ugyanaz, mint a forró víznél. A meleg leolvasztja a viaszt a gyertyatartóról. A hajszárító melegétől olvadozó viaszt puha

törlőkendővel is felitathatjuk. Érdemes odafigyelni arra, hogy a meleget ne fordítsuk el a gyertyatartótól, mert a viasz egykettőre újra megszilárdul és könnyű tisztítás helyett elkenni a felületen.

5. És az utolsó, a legegyszerűbb trükk!

Az ember néhány napig nézegeti a gyertyatartót. Elgondolja, mi módokon lehetne megtisztítani. Esetleg utána is olvas a neten, hátha van valami igazán egyszerű módszer, amit még sosem próbált. Ismét eltelik néhány nap. A hanukija átmenetileg felkerül a polcra. Később megcsinálom, gondolja emberünk – és… a következő hanuka előtt veszi elő újra a gyertyatartót. Egy kis forró víz (ha szorgalmas), egy kis portörlés (ha kevésbé) és már használható is a gyertyatartó.

6. Ez a ráadás arra az esetre, ha egy-két asztalterítő foltjai is tanúskodnának a vidám ünnep elmúltáról.

Helyezzen egy papírtörlőt a viaszfoltra. Forrósítsa fel a vasalót. Vasalja át a papírtörlőn keresztül a foltot, így a viasz a meleg hatására megolvad és a papír magába szívja. Ismételje addig, ameddig minden viaszt fel nem itatott. Mossa ki a terítőt, hogy a rajta maradt olajos foltot is eltávolítsa.