Purim négy micvája hozzásegít a boldog élethez

Eitiel Goldwicht az aish.com oldalán új megvilágításban foglalta össze purim micváit, amelyek gyakorlása elvezethet minket egy boldogabb élethez. Purim ünnepe többek között a boldogság erejének felszabadításáról szól és négy micvája segít rávezetni a boldog élet útjára.

1. Misloách mánot, az ételajándék

Ezt a micvát a jiddis után úgy is mondják, hogy sláchmónesz. A háláchá alapján minden felnőtt embernek – azaz a 12 évesnél idősebb nőnek és a 13 évesnél idősebb férfinak – küldenie kell egy csomagot, amely legalább kétféle készételből áll.

Az ételajándéknál fontos, hogy rögtön fogyasztható legyen, azaz a sláchmónesz csomagba tehetők különböző alkoholos vagy üdítőitalok, sütemények, kekszek, cukorkák, gyümölcsök stb. Ennek az ajándéknak a címzettje nem szegény vagy rászoruló ember, hanem egy szeretett személy, például egy barát.

A boldogsághoz vezető első lépés a körülöttünk lévő emberekkel való jó kapcsolat kiépítése, hiszen a boldog élethez hozzátartozik a szeretet, a szociális háló, a másokkal való törődés és odafigyelés.

2. Mátánot leevjonim, a szegényekkel való jótékonyság micvája

A zsidó vallás azt tanítja, hogy az ember idejének és pénzének legalább tíz százalékát mások megsegítésére kell fordítania.

A neurológiai kutatások azt mutatják, hogy amikor valaki jó dolgot tesz másokkal, akkor az agyban az örömhöz és jutalomhoz kapcsolódó területek aktiválódnak.

Jó példával megtaníthatja gyermekeinknek az adakozás szépségét, így biztos lehet abban, hogy a boldogság útjára lép.

Purim idején két alkalommal kell meghallgatni a megillát, amely azokat a csodákat idézi fel, amelyek Eszterrel történtek, illetve leírja a zsidó nép megmenekülését a gonosztól.

A legbiztosabb módja annak, hogy boldogsággal teli életet éljünk, ha magunk is megírjuk, de legalábbis elbeszéljük a velünk történt csodákat. Azok az emberek, akik „hálanaplót” vezetnek, optimistábbak és nagyobb elégedettséget érezhetnek életükben. 

Természetesen mindannyiunknak vannak olyan pillanatai, életszakaszai, amelyek nehezebbek, viszont ha ezekkel szembenézünk és megküzdünk, akkor utána megtapasztalhatjuk az elégedettség pillanatait is. Ha az ember képes hálás lenni, akkor boldogabban tud élni.

4. Miste, vagyis az ünnepi lakoma

A purimi étkezés az ünnep azon pontja, amikor a zsidóknak rá kell ismerniük arra, hogy kik ők és mivel rendelkeznek.

A tanulmányok azt mutatják, hogy azoknak az embereknek, akik képesek a pillanatot megélni, nem csupán az immunrendszerük erősebb, hanem nagyobb valószínűséggel boldogabbak és elégedettebbek az életükkel.

Ha tehát ezt a négy purimi micvát képesek vagyunk beépíteni napi rutinunkba, akkor boldogabb és elégedettebb emberré válhatunk. Teljesítsük hát örömmel a négy micvát és induljunk el már ezen a purimon a boldogság felé vezető úton!