A Rámát Gán-i szafari állatai is szukkotoznak

A gondozók kedvenc ételeikből építettek szukkákat – ünnepi sátrakat – az állatoknak, pontosan úgy, ahogyan minden évben megteszik a sátoros ünnep alatt. Így ők is csatlakoztak a szukkotot ünneplő zsidókhoz és sátorban ültek az ünnepen – olvasható a Jerusalem Post cikkében. Az Izrael központi régiójában, Tel-Aviv mellett fekvő Rámát Gán szafariparkja rendkívül népszerű látványosság és turistacélpont. A parkban hatalmas állatkórház is működik, nemrég még egy orangutánbébi is született itt.

A közepes méretű, az egérfélék családjába tartozó kövér homokpatkány számára például olyan szukkát készítettek, melynek sz’cháchja, vagyis teteje a rágcsáló legkedvesebb, kissé sós ízű növényi ágaiból áll. Ahhoz, hogy az ágakhoz hozzájussanak, a patkányoknak ügyeskedniük kell, ez fontos kihívást jelent a számukra. Pinchász, a tapír olyan szukkát kapott, melynek ehető díszeit szívesen rágcsálja. A két tarajos sül, Ámit és Dorit szukkájának a falai álltak legkedvesebb táplálékaikból, meg is sajnáltuk őket.

 

Szukkot hangyászsün
Szukkot a Rámát Gán Állatkertben/Ramat Gan Facebook – nézegessen cuki állatos fotókat az állatkert Facebook-oldalán, klikk a képre!

Az állatok látható örömmel fogadják a változásokat, szívesen kóstolgatják a vonzó sátrakat. A szukkákat úgy készítették el, hogy a szerkezetük mögött, a tetőben, vagy a falakban az állatok számára izgalmas szagokat kibocsátó ennivalót rejtettek el, ami további szaglászásra, keresgélésre és mozgásra inspirálja őket. Ez nemcsak a látogatók számára izgalmas, hanem az állatoknak is jót tesz: élesednek az érzékeik és használhatják természetes ösztöneiket is.

Az állatkertben egyébként szokás más zsidó ünnepet is megtartani az állatokkal együtt, pészáhot például úgy, hogy ők sem kapnak kenyeret, hanem ugyanúgy maceszt esznek, mint az egész ország, purimkor pedig kreatív hámántáskákkal lepik meg az állatkert lakóit a leleményes gondozók.