Igazán különleges etroggal ünnepelhetnek idén a haszidok

A lubavicsi közösség tagjai 25 olyan gyümölcsből válogathatnak, melyek két, számukra fontos szempontnak is megfelelnek. Mindeddig vagy a Rebbe által preferált calabriai fajtát vehették, vagy a Rebbe etrogjának magjából nevelt fák termését használhatták azok, akik valami igazán különlegesre vágytak. Idén azonban termőre fordultak a Rebbe által egykor kiválasztott etrog magjából Izraelben nevelt fák gyümölcseiből az olaszországi Calabriában ültetett fák – írja az Anash.

Szukot ünnepének egyik fontos kelléke a négy növényből összeállított csokor, melynek összetevőit a következő tórai mondatból ismerjük:

Vegyétek magatoknak az első napon díszes fa gyümölcsét, pálmaágakat, sűrű lombú fának ágát és patak menti fűzfaágakat”. (3Mózes 23:40)

A „díszes fa gyümölcse” nem más, mint a valamelyest a citromra hasonlító, általában rücskös felületű, tojásdad alakú citrusgyümölcs, az etrog. Az etrog akkor alkalmas arra, hogy teljesíthessék vele a fenti előírást, ha tiszta fajtájú, tehát nem keresztezték más gyümölccsel, friss és nem sérült. Hászid körökben további elvárás, hogy Calabriából származzon, vagy legalább egy calabriai fán termett gyümölcs leszármazottja legyen a szukotra megvásárolt etrog. Lubavicsi hászidok között tovább növeli a gyümölcs értékét, ha az annak az etrognak a leszármazottja, melyet a Rebbe maga választott ki és melynek magját az izraeli Kfár Chábádba küldte, hogy ott ültessék el.

A Rebbe úgy vélte ugyanis, hogy nem mindegyik calabriai etrogfáról tudható bizonyosan, hogy sohasem keresztezték, ezért az általa kiválasztott, bizonyosan kóser gyümölcsöt kívánta tovább szaporítani.

Ez dilemma elé állította a haszidokat, akik egyfelől szerették volna a Rebbe által kósernek nyilvánított etrog magjából származó gyümölcsöt beszerezni, de ezzel együtt vágytak arra is, hogy valódi, Calabriában termett etrogjuk legyen. Aki megtehette, két etrogot vett, másoknak pedig nehéz döntést kellett hozniuk.

Idén azonban az, aki minőségtől függően 200-400 dollárt (80-160 ezer Ft) is rá tud szánni egyetlen etrogra, már mindkét feltételnek megfelelő gyümölcsöt is be tud szerezni, mert termőre fordultak azok a fák Calabriában, melyeket a Rebbe Izraelbe küldött magjából származó etrogok magjaiból ültettek. A döntést azonban gyorsan meg kell hozni, mert

mindössze 25 darab ilyen etrog került a piacra.

A különleges gyümölcsöt a Kfár Chábádban élő etrogkereskedő, Becálel Jakont termesztette, aki miután földet vásárolt Calabriában, elültette ott a Rebbe etrogjából származó magokat. A fák növekedését és a gyümölcsök kezelését a Chábádhoz tartozó CHK és a legszigorúbbnak tartott izraeli Édá Cháredit kósersági felügyelet ellenőrizte. Ez az első alkalom egyébként, hogy az Édá Cháredit kósersági pecsétet ad Calabirában termett etrogokra, mert korábban nem voltak biztosak az ottani gyümölcsfák származásában. A felügyelők folyamatosan működő kamerarendszerrel figyelték a gyümölcsöst, nehogy valaki keresztezéssel próbálkozzon. A betakarítással megvárták a fák első három évét, majd a negyedik évi termést már leszüretelték.

Összesen 94, a micva gyakorlására alkalmas etrogot szedtek le.

A tervek szerint jövőre már több ezer gyümölcs terem majd, később pedig akár a tízezres nagyságrendet is elérheti a forgalomba hozható etrogok száma. Az idei termés nagy részét neves rabbiknak ajándékozták és csak 25 darabot kínáltak fel a nagyközönség részére.