Pészah egyik legkedveltebb fogása kétségtelenül a maceszgombóc. Ez a recept egy párve (sem nem tejes, sem nem húsos) változat, amely növényi olajjal készül. A végeredmény egy pihe-puha és hagyományhű levesbetét.
A maceszliszt, a tojás, egy kis olaj és víz, no meg a megfelelő fűszerezés együtt finom, jól formázható masszát eredményez. A titok abban rejlik, hogy ne nyomjuk túl erősen össze a maceszgombócokat – különben kemények lesznek. Összeállítani öt perc, azonban ha van ideje, érdemes őket előfőzés előtt 1-2 órára hűtőbe vagy mélyhűtőbe tenni, mert így jobban tartják majd a formájukat.
Levesbe és köretként is tökéletes
A gombócokat forró levesbe – húsos vagy zöldséges – dobva másfél-két óra alatt főzzük puhára. A maceszgombóc sok folyadékot vesz fel, ezért figyeljünk arra, hogy elegendő levesben főzzük, tágas fazékban. Jól illik levesbe betétként és hús mellé köretnek is, egy kis zöldséggel megtöltve. Igazi pészahi klasszikus.
A maceszgombóc receptje
párve (húsos levesben kifőzve húsos)
- 1 pohár maceszliszt
- 4 nagy tojás
- 6 ek. növényi olaj
- 6 ek. víz
- só, bors és pirospaprika, ízlés szerint
- apróra vágott petrezselyem (opcionális)
A maceszlisztet tálba tesszük. A tojásokat egyenként felütjük, és ellenőrizzük, hogy nincs-e bennük vércsepp. A maceszliszthez adjuk, hozzáöntjük az olajat, a vizet és megfűszerezzük, majd masszává keverjük. Nedves kézzel gombócokat formázunk. Forró zöldséglevesben, vagy húslevesben főzzük a gombócokat másfél-két órán át. Ügyeljünk, hogy a lábosunk elég nagy legyen, és megfelelő mennyiségű folyadékot tartalmazzon, mert a gombócok sok vizet vesznek fel és így nagyon megdagadnak. Forrón tálaljuk.