Ki kicsoda a purimi történetben?

Áchásvéros: hatalmas, 127 tartományból álló birodalom fölött uralkodó király, aki – miután megölette előző feleségét, Vástit – elvette a zsidó Esztert. Ő volt az, aki Hámánnak engedélyt adott a zsidók elleni pogromra, a zsidóknak pedig a védekezésre. Valószínűleg azonos a történelemből ismert perzsa Xerxész királlyal.

Ávicháil: Eszter királyné édesanyja volt

Bigtán: a Susán városában álló királyi palota egyik háremőre, aki társával, Teressel azt tervezte, hogy megölik a királyt. A zsidó Mordecháj leplezte le őket, amiért később különleges kitüntetést kapott, az összeesküvőket pedig kivégezték.

Chárvoná: a királyi udvar egy tisztje, aki éppen jókor volt jó helyen, és fontos szerepe volt abban, hogy a király elrendelte, hogy a zsidók védekezhetnek, és így megmenekültek a veszedelemtől.

Eszter: zsidó nevén Hádászá, árva és gyönyörű zsidó lány, aki unokatestvére otthonában nevelkedett, majd Áchásvéros király feleségévé választotta. Mordecháj tanácsára sokáig titkolta zsidóságát a király elől, ám Hámán rendelete nyomán kénytelen volt felfedni kilétét, és az ő közbenjárásával végül a zsidók megmenekültek a vérengzés elől.

Hámán: Áchásvéros király antiszemita és hataloméhes főminisztere, aki sorsot vetett, hogy melyik napon irtsák ki a birodalom minden zsidó lakosát, de ehelyett végül őt magát akasztották fel. Ágág, Ámálék királyának leszármazottja.

Hámán tíz fia: Pársándátá, Dálfon, Ászpátá, Porátá, Ádáljá, Áridátá, Pármástá, Áriszáj, Áridáj és Vájzátá. A megilla tételesen, név szerint felsorolja őket, mint akiket szintén megöltek a zsidók az ellentámadás során

Hámán 10 fiának felsorolása (megilla, Németország, XVIII. század)

Hámdátá: a gonosz Hámán apja

Jáir: Eszter könyve felsorolja Mordecháj leszármazását: Mordecháj, Jáir fia, aki Simi fia, aki Kis fia

Mordecháj: a tévhittel ellentétben Eszter unokatestvére volt (nem pedig nagybátyja), aki kulcsszerepet játszott abban, hogy Eszter közbenjárjon a királynál népe érdekében, és a zsidók megmeneküljenek.

Teres: Bigtán összeesküvő-társa, aki merényletet tervezett Áchásvéros király ellen, és ezért kivégezték.

Vásti: Áchásvéros király első felesége, akit a purimi történet elején a király kivégeztetett, mert nem volt hajlandó azt a kérését teljesíteni, hogy meztelenül jelenjen meg a király által rendezett lakomán.

Zeres: Hámán gonosz felesége.

Fotó: Painting of Purim by Arthur Szyk. Published in Arthur Szyk : Six paintings of Jewish holidays/Wikipédia