Közeleg ros hásáná: kilenc érdekesség a gránátalmáról

Ros hásánái üdvözlőlapok, zsidó jelentéstartalmú ékszerek vagy zsidó dísztárgyak, rituális tárgyak sora alkalmas arra, hogy rimonnal – gránátalmával – díszítsék őket. A gránátalma a zsidó konyhában is szerepet kap. De mitől annyira „zsidós” ez a gyümölcs? Kiderül a My Jewish Learning írásából.

1. A gránátalma Izrael hét szent termésének egyike

A hét termést a nemrég felolvasott Ékev hetiszakaszban találjuk:

Mert az Örökkévaló, a te Istened elvisz téged jó országba… oly országba, hol búza, árpa, szőlő, füge és gránátalma (terem), oly országba, hol olajfa és (datolya)méz van. (5Mózes 8:7-8)

A hét termésről bővebben itt olvashatnak.

2. A gránátalma hagyományosan a termékenység és a szerelem szimbóluma

E két fogalom kapcsán a gránátalma többször előfordul a Slomó (Salamon) király által írt Énekek Énekében, például:

Mint karmazsinfonal ajkaid, és beszéded bájos; mint gránátalma hasábja a halántékod fátyla mögött. (Énekek Éneke 4:3)

3. Sok tóratekercset díszít gránátalma

rimon (a.m. gránátalma) nevű dísz a tóratekercsek rúdjainak felső részét díszíti. Ez a dísz gyakran gránátalma-formát ölt. A tekercsek többi díszéről itt írtunk.

4. A gránátalma a ros hásánái jelek (szimánim) közé tartozik

Ezeket a szimbolikus ételeket a ros hásánái étkezés előtt fogyasztjuk, egy-egy kívánság kíséretében. A gránátalmához ez a kívánság jár: „Legyen az az akaratod, Örökkévaló Istenünk és atyáink Istene, hogy teljünk meg jótéteményekkel, ahogy a rimon is tele van magokkal.”

Az újévi asztal szimbolikája

A Ros hásánákor mézbe mártott almát és a kerek bárcheszt széles körben ismerik, mint a zsidó újév ételeit. Az ételekhez kapcsolódó jelképek rendszere azonban itt nem ér véget: számos más, Ros hásánához kötődő jellegzetességet, szokást, szimbólumot is találhatunk a világ különböző zsidó közösségeinek konyhaművészetében. Ezúttal elsősorban a nálunk kevésbé ismert, szfárádi gasztronómiában kalandozunk. Édes … Olvass tovább

5. Gyakran a gránátalma az „új gyümölcs” ros hásáná második estéjén

Szokás ros hásáná második estéjén áldást mondani egy „új gyümölcsre”, amit már régen ettünk.

6. A gránátalma magjai a 613 tórai parancsolatot szimbolizálják

Azt mondják, a gránátalmának 613 magja van, annak megfelelően, hogy a Tórában is 613 parancsolat található. Bár természetesen ahány gránátalma, annyiféle a végösszeg, a gyümölcsöt valóban kitöltik az apró magok és azt szeretnénk, ha mi is megtelnénk jó cselekedetekkel. A magyarázat eredete talán a Talmud Bráchot traktátusának egy mondata, mely szerint „a zsidók között még a legüresebbek is úgy tele vannak micvákkal, mint ahogyan a gránátalma tele van magokkal”.

7. Izraelben a mai napig termelnek gránátalmát

Izraelben és az egész Közel-Keleten évezredek óta termesztik e gyümölcsöt. Amikor éppen szezonja van, akkor mindenfelé kapható a frissen facsart, élénkvörös gránátalmalé. Izraelben évente nagyjából 60 ezer tonnányi gránátalma terem, a megtermett gyümölcsök felét exportálják.

8. A gránátalma gyakran szerepel a zsidó szövegekben

A Tánáchban (zsidó Biblia) és a Talmudban egyaránt gyakran felbukkan. Például:

A kémek történetében:

Elérkeztek Eskol völgyéig és ott levágtak egy szőlővenyigét és egy szőlőfürtöt, és vitték azt ketten a póznán; meg a gránátalmákból és a fügékből. (4Mózes 13:23)

A kohén gádol (főpap) ruházatán:

És készíts széleire gránátalmákat, kék bíborból, piros bíborból és karmazsinból, széleire körös-körül; és arany csengettyűket azok között körös-körül. Arany csengettyű és gránátalma, arany csengettyű és gránátalma legyen a köpeny szélein körös-körül. (2Mózes 27:33-34)

Egy talmudi történetben (Kidusin 81b) Chijá bár Ási rabbi felesége úgy teszi próbára a férjét, hogy prostituáltnak álcázza magát, elcsábítja a férfit és azt követeli, hogy frissen szedett gránátalmával fizessen. Gránátalmák díszítették az első Szentély oszlopait is.

9. A gránátalma ősi zsidó pénzek dísze

A különféle régészeti feltárásokon nem egyszer került elő gránátalmát ábrázoló, ősi zsidó pénzérme.