Tu bisváti kedvenc: datolyaszilva

A persimmon, magyarul datolyaszilva, a Diospyros nemzetségbe tartozó számos fafaj ehető gyümölcse. Legismertebb fajtája a keleti datolyaszilva, a Diospyros kaki. 2019-ben Kína termelte a világ összes persimmon termésének 75%-át, azonban e gyümölcs terén Izrael is az élvonalon jár.

Datolyszilva, avagy izraeli nevén: sharon fruit

A gyümölcs izraeli nemesítésű fajtája a „sharon fruit” elnevezést kapta, az izraeli Sharon-síkság után. A gyümölcsnek nincs magja, különösen édes, és egészben fogyasztható. Érdemes is rendszeresen fogyasztani, mert csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. Sőt ez a kivételesen édes gyümölcs kétszer annyi élelmi rostot tartalmaz, mint az alma, valamint több ásványi anyagot és antioxidánst. Mindemellett a persimmon jó C-vitamin-, és béta-karotin-forrás, a rosttartalma is magas és zsírmentes. A gyümölcs tartalmaz továbbá B6-, K- és A-vitamint, valamint káliumot, rézt és mangánt is.

Tu bisváti válogatás

A persimmon azonban nemcsak a tu bisváti asztalon mutat jól, de salátákban és smoothie-kban is nagyon jól alkalmazható. Mangóval és banánnal társítva krémes és édes turmixot készíthet belőle. A frissen facsart narancslé és citromlé pedig kellemesen ellensúlyozza a gyümölcs édes ízét. Tipp: a tökéletes ízélményért nem árt egy kis gyömbért is hozzáadni.

Datolyaszilva smoothie hozzávalók

  • 1 szem datolyaszilva
  • 1 db kisebb mangó
  • 1 db érett banán
  • 2 dl friss vagy 100%-os narancslé
  • 1 kis szelet gyömbér
  • egy fél citrom leve
  • egy csipet fahéj

Elkészítés

Az elkészítés roppant egyszerű. A megtisztított gyümölcsöket szeletelje fel, reszelje bele a gyömbért, adja hozzá a narancslevet, a fahéjat és a fél citrom levét, majd turmixgép segítségével dolgozza össze.

További szép ünnepet kívánunk.

Címlapkép: Wikipédia